Az időjárásról

"És most az időjárásról." Ez valahogy így rögzült a hírszerkesztők sablonjaiban. Olyat már nem lehet mondani, hogy "most halljuk, milyen lesz az időjárás!" vagy "Az időjárásjelentés következik.". Nem, csak azt szabad mondani, hogy "És most az időjárásról."
 
Ugyanilyen kövület a "záporzivatar". Szigorúan egy szóban. Zápor vagy csak zivatar sosem jár egyedül. Mindig csak együtt. Már azt sem tudjuk, melyik milyen.
 
Van még néhány ilyen összeforrt szavunk. A katonaságban (ha már tengeralattjárón csináljuk) hallottam például azt, hogy "potikápot". Kb. két hét alatt, telefonos segítséggel sikerült kibogozni, hogy az állomány (értsd: emberek, katonák stb.) "erkölcsi, politikai állapot"-áról, röviden "potikápot" van szó.
 
De a nyelvújításban legmesszebb századparancsnokunk jutott, ugyanis ő olyan szókapcsolatokat tudott létrehozni, amelyeket ragozni is lehetett. (sic – Ezek az úgynevezett Karinthy-féle kettős fedeles mondatszerkezetek.) A kedvencünk a "gondsprobléma" volt. Egy példa a ragozott alakjára:
"A gondsproblémájukat nekem mondják el."
Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s