Budakalászi körforgalom

A "nem Chuck Norrisról elnevezett híd"-ként elhíresült építkezéshez közeli budakalászi körforgalomban is sok változás lesz. A Szentendrei út egy kecses felüljáróval fog áthasítani a makaróni felett, a Duna-híd forgalma pedig szinte merőlegesen belebotlik a körforgalomba. Gondolom ki akarják szélesíteni a körforgalomtól északra eső útszakaszt is, ezért a szélső sávokat néhány hónapja fel is bontották mindkét irányban. (Munka ugyan nem folyik, de legalább lassítja a forgalmat, ezért indirekte nőtt a biztonság.)

A sávlezárás mindenkiből kihozza a tudatalattiját. Az alábbiakban bemutatok néhány mindennapos esetet. A címszavak kattintás érzékenyek, mögöttük illusztráció található.

1., "A szabályos vezető"

Ez a KRESZ szerint szabályos változat. Látható, hogy délről északra haladva – a kép felső szélén – megszűnik a jobboldali sáv. A körforgalomból érkezők számára kiépített legbelső sáv amúgy is beszűkül, ezért csak a középső sávban lehet haladni.

Ez a változat igen ritka, többnyire csak vezetői tévedésből fordul elő, pl. ha keverik a bal- és jobb sávot. A folyamat a következő:

  • Gépjárművezető észleli a szélső sáv lezárására figyelmeztető táblát.
  • Ha a külső sávban halad, akkor mielőbb átmegy a belsőbe (zipp-zár effektus).
  • Ha eleve a belsőben halad, akkor ott is marad.
  • Ilymódon akár 130 km/h sebességgel is át lehetne haladni az egész csomóponton, de ezt főleg a 40-es tábla miatt nem propagálom.

2., "A genetikusan tolakodó"

Halad a belső (tehát jó) sávban, de amint meglátja, hogy a másik sáv beszűkül, agyába villan, hogy onnét mindenki be fog jönni az ő sávjába, ezért az lelassul, a másik meg kiürül. Nosza, azonnal át is ugrik a szélső – beszűkülő – sávba és ezerrel előreszalad, hogy spóroljon valamit a tranzakción. Csak a legvégén jön be a középsőbe és akkor is csak ritkán indexel. A végén kigyorsít és visszanéz a tükörbe, hogy megszámlálja, kb. hány járművet előzött le a trükkel. Büszke magára. Holnap még többet akar majd megelőzni.

3. "A sunyi"

Az tetteti, hogy a körforgalomba hajt a Cora felé, de a következő kijárón egyből kijön, leelőzve ezzel a porban várakozókat. A végén dudál, hogy miért nem engedik be, hiszen ő csak vásárolt. Miattuk az igazi vásárlók is szenvednek, mert nem lehet őket megkülönböztetni és nem engedik be őket. A sunyik egyébként hamarosan nagy gondban lesznek, mert most már a "sunyi sor" is kezd bedugulni. Megérdemlik.

4. "A nyúlbéla"

Úgy csinál, mint a sunyi, de egy teljes kört megy a körforgalomban, hogy aki esetleg figyeli, ne vegye észre a trükkjét. Este büszkén mondja el a feleségének, hogy ő milyen jól vezet!

5., Moldova György szavaival: "a THLPJ" (Teljesen Hülye, Legfeljebb Pontozónak Jó)

Ugyanazt a röppályát írja le, mint a sunyi, de este, üres úton, forgalmi dugó nélkül. Közben rézsút, felfelé néz ki a szélvédőn, mintha oda lenne írva az égboltra "a végső megoldás".

Kategória: Egyéb kategória
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s