Fát ültettünk

Mára szabadságot vettem ki, hogy végre elültethessük a múlt hét végén kiválasztott fákat. Egy germersdorfi cseresznye és egy pannónia kajszi. Utóbbin elég sokat gondolkodtunk, de végül az tűnt a legígéretesebbnek: nagyszemű, lédús, édes stb. Az idős bácsi a kertészetben egyetlen hátrányát ismerte: nem olyan szép narancssárga, mint a magyar kajszi. So what? Ja, meg extra nagyon szuperül méreten felüli módon óriás szemű és – "mint ahogy az közismert" (1) – minél kisebb a szem, annál édesebb. Ezt azonnal megcáfolom: apósom tanyáján öklömnyi barackok teremnek (2) és mézédesek. Így aztán maradt a Pannónia. A cseresznyével nem volt ilyen gondunk. Az olyan egyértelmű volt, mint hogy pl. nem akarok egrest és birsalmát ültetni (3).
 
A nap úgy kezdődött, hogy leeresztett a jobb hátsó, így kertészet helyett mégis inkább a téli gumi cseréjét kellett előre hozni. Visszafelé viszont meg tudtuk venni a fákat. Természetesen már nem voltak meg a kb. 5 napja félretett csemeték, de bőven volt még szép példány mindegyikből. Igyekeztünk nem túl vastag, nem túl vékony, nem túl magas, egyenes fákat választani. Összesen 10 kg marhatrágyát és 30 kg általános virágföldet vettünk – az sosem baj, ha marad.
 
Délután elugrottam Rubenhez, aki ismét kitépte a fejemet. Ez egy másik szál, de azért megragadom az alkalmat: a csengés nem változott, de a kezem jóval jobban érzi magát. Nem görcsöl, nem fáj. Csak, ha tényleg erőltetem. Amit persze nem szabad. Például lapátolni (ld. alább.). És persze kedden megyek teniszezni Smile Próbálgatom a határaimat.
 
Az ültetés menete (Hogy el ne felejtsem jövőre. Persze le van írva sok könyvben, de ez itt a lényeg.)
 
 • Marhatrágya zacskó fele a sírhant aljába.
 • Rá egy kis virágföld, csak, hogy a gyökér ne találkozzon közvetlenül a trágyával, mert kiégetné.
 • Egy lavórban (mi Rudi régi kiskádját használtuk) jónéhány lapátnyi földet összekeverni vízzel. Olyan legyen, mint a malter.
 • Ezzel a sárral alaposan bekenni a facsemete gyökerét, hogy a hajszálgyökerek ne érintkezhessenek a levegővel.
 • Fát gödörbe állítani. Fontos megnézni hogy merre áll a szemzés (ahol beoltották az alanyt). Ez úgy néz ki, mint egy görcs a fa gyökere fölött kb. 20 cm-rel.
 • Az egyik kisokos könyvünk azt mopndja, hogy ez a szemzés kerüljön föld alá. A másik azt, hogy 2-3 ujjnyit kiállhat, de nézzen Észak felé, hogy ne száradjon ki. Ráadásul az őszi ültetéseknél csináljunk egy kb. 30 cm magas földkupacot a fa törzse köré, hogy azzal védjünk a szemzést. (Na, mi nem szórakáztunk: leástunk a föld alá. Majd szól, ha baja van.)
 • Földet visszalapátol.
 • Amikor a hajszálgyökerek szintjére érünk, lehet adni neki 3 db fertőtlenítő tablettát (á 30.-). Korhadó, régi gyökerek ugyanis megfertőzhetik az újat. (Nem is tudom, hogy éltek enélkül az öregeink. És hogy az a sok tabletta nélküli gyümölcsfa gyökere milyen fertőzött lehet!)
 • Közben fát néha kicsit megemel, hogy a gyökerek közé jól bemehessen a föld. Közben vigyáz, hogy a hajszálgyökereket ne tépje el.
 • A végén a fa körül kialakít egy kicsit magasabb földtányért, körülötte meg egy pici árkot, hogy ne folyjon el az eső.
 • Az őszi ültetéseket nem kell belocsolni (a könyv még az elsivatagosodás előtti időkben íródott), ezért szárazan jól meg kell taposni. Tavaszi ültetést meg 3-4 vödör vízzel be kell locsolni. Ez utóbbit természetesen nem kell megtaposni. Taposás sosem sarokkal! (Mi az arany középutat választottuk: másfél vödör plusz kis taposás. Eredmény: bokáig sáros lettem.)

Elfelejtettem, hogy egy 150-es karót is betettünk mellé, bár a könyvünk hülységnek tartja: "Ha gyenge a fa, úgyse marad meg. Ha erős, akkor minek a karó? Max. az állatok ellen." Hát disznónk az még nincs. Az viszont fontos, hogy karóhoz kötözésnél (paradicsomnál is!) mindig nyolcas alakú hurkot képezzünk a törzs és a karó köré! Így kevésbé sérti a növény szárát.

Mellékelek két képet is. Ez a vörösbegy az egész munkát egy méterről nézte. Néha énekelt is nekünk. Talán már most érezte, hogy néhány év múlva neki is terem itt egy kis ennivaló. Telefonnal fényképeztem kb. 30 cm-ről.

vörösbegy1vörösbegy2

 1. Utalás a Macskafogóra.
 2. Mi a különbség a Rózsaszín Párduc és a földieper között? (Az eper a földön terem, a R.P. pedig teremterem, teremterem, teremterem, terererrem. Ááááá, ez a vicc csak énekelve jó.)
 3. Ez meg úgy hangzott, mint a Hitchhiker’s guide híres mondata: "…az űrhajók úgy lebegtek az égen, ahogyan például a téglák sosem szoktak."
Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s