Fényszennyezés

Én pl. akkor tudtam meg, hogy az éjjeli égbolt kék, amikor egy ideig Copford Green-ben (Essex) éltem, egész közel Arthur Dent-nek a Vogon űrhajók által lerombolt Braintree-beli házához. Itthon a sok füsttől mindig is fekete volt a sötét égbolt, de legalább a csillagokat úgy-ahogy lehetett látni.
 
Eddig. Most viszont (még) rossza(bba)t sejtek. Az épülőfélben lévő budakalászi spaghetti junction felüljárója mellett megjelent vagy 100 újabb villanyoszlop. Jövő héten veszem a fáradtságot és össze fogom számolni, hogy a Hermes áruháztól a Cora-ig csak az út mellett hány lámpa ágaskodik.
 
Tavaly végeztek egy az egész Földre kiterjedő fényszennyezési felmérést. Info itt. Nem kell mondanom, hogy mi milyen rosszul állunk e téren. Annyira még nem, mint a belgák, akik kivilágították az összes autópályájukat, meg az osztrákok, akik meg lilával világítják be a felüljárók alját, hogy még ronda is legyen. Azt is mostanában olvastam, hogy Szlovéniában elfogadták a világ legszigorúbb fényszennyezési törvényét. Korlátozták a lámpák számát, magasságát, fényerősségét és a kibocsátott fény irányát. Rájöttek ugyanis, hogy a világűrt egy bevásárlóközpont parkolójából elég kilátástalan vállalkozás bevilágítani. Ráadásul, ha felfelés világítunk, akkor nagyon zavarjuk az éjjel vadászó madarakat.
 
Tisztelt Fodor miniszter úr! Legyen szíves ilyen kérdéseken is gondolkodjon el, ha este hazamegy a minisztériumból! Kevesebb, lefelé világító lámpát felszerelni még olcsóbb is. Köszi
 
P.S.: Akit bővebben érdekel a fényszennyezés: itt olvashat róla
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s