Mikor jön a Mikulás?

December elején Rudi már annyit kérdezgette, hogy mikor jön a Mikulás, hogy a végén már én is elbizonytalanodtam. Az addig O.K., hogy Miklós nap december 6-án van, de vajon a saját névnapján hajnalban vagy késő este járja be a Földet szegény?
 
Tudom, fel is lapozhattam volna a Larousse-t, de az nem elég trendi. Keressünk rá az Interneten! Hamar rájöttem, hogy konkrét választ nem fogok kapni a kérdésemre. Sehol egy értelmes cikk. A Wikipedia ezt mondja: "On 6 December, they come to the houses where small children live and give them some presents." De vajon hajnalban vagy késő este?
 
A Gugli keresésre az első találat viszont nagyon jellemző az online társadalomra: Egy szavazás, amely szerint 427-ből 340 szavazóhoz a december 5-ről 6-ra virradó éjjel érkezik. És ki vagyok én, hogy szegény öreget csak az én kedvemért egy újabb éjszakán kiráncigáljam a jó meleg ágyából! Ezért aztán hozzánk 5-én éjjel jött.
 
Már sokszor megírtam, hogy milyen sebezhető a kereső motorok relevancia algoritmusa. Csak képzeljétek el, hogy hány emberhez jönne jövőre 10-én a Mikulás, ha csinálnék egy szavazógépet és feltölteném rossz adatokkal! És ez még egy ártatlan kísérlet! De mi van, ha direkt hibás adószámítási segédleteket, érettségi gyakorló feladatokat, termékismertetőket, support cikkeket dobok be a "köztudatba"?
 
Emberek! Apám mondta mindig, hogy ne feltétlenül vegyünk készpénznek azt, ami le van írna! "A nyomtatott betű varázsa" – szokta mondani. Vegyétek észre, hogy ez méginkább igaz az Internetre!
 
Más:
Vannak, akik úgy döntik el, hogy valamit hogy kell helyesen írni magyarul, hogy rákeresnek a két lehetőségre a Guglin és az nyer, amelyik több találatot kap. Csak viccből rákerestem arra, hogy "fojtja" és "folytja". Az arány 19900 vs. 4730 az előbbi javára. Az algoritmus tehát "működik", de az eredmény számomra nem elég meggyőző. Sőt, elkeserítő. Lehete, hogy ezért kell mostanság annyit interetezniük a diákoknak?
 
P.S.: A mikulásos szavazás kérdéseiben természetesen hibás az "5.-ről" és "6.-ra", mert ebben az esetben nem kell a pont.
Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Mikor jön a Mikulás? bejegyzéshez

 1. Zoltán szerint:

  Kipróbáltam.
   
  A "When does Santa Claus come?" kérdésre adott első találat azt mondja meg, hogy mikor lesz a "Santa and his brother" c. (mindenbizonnyalblockbuster) mikulásosfilm bemutatója.
   
  Attól tartok, hogy egy kicsit beszűkült az agyuk ezeknek ott az óceánon túl.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s