IGH néni és a kutyaiskola

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy még a tőlem megszokottól is messzebbről fogok indítani. Kb. úgy, mint amikor félpályáról lőnek kapura.
 
Szóval én sosem akartam kutyát. Soha nem volt kutya a környezetemben. Gyerekkoromban konkrétan féltem tőlük, de mivel – mint említettem – nem volt a közelünkben kutya, nem volt mitől félnem. Inkább úgy mondom: Tudtam volna félni tőlük. Állatom is csak egyszer volt: az 1980-as születésű Október Lajos Krisztina. Egy piros fülű ékszerteknős. Első éves egyetemista koromban vettem. Még él. A nagy gyerekeim gondozzák. Lassan már akkora az öreg Kriszti, mint egy levesteknős. A neve azért ilyen érdekes, mert a teknősök első évében még nem lehet megmondani, hogy fiú-e vagy lány őkelme és a biztonság kedvéért adtunk neki mindkettőből. Aztán kiderült, hogy konkáv a páncélja, így kislány a lelkem.
 
Visszatérve a kutyára. A család mindig kiröhögött, amikor mondtam, hogy tőlem jöhet a kutya, ha
 • ők etetik
 • ők sétáltatják
 • ők viszik orvoshoz
 • nem cseszi el a kertet
 • nem ugat
 • nem kaparja össze a falakat
 • nem rágcsál össze mindent
 • nem lesz minden szőrös
(Hmmm. Ez épp olyan, mintha csak egy francia diplomata mondta volna.) Aztán tavaly valamikor átkattant valami és a lényeg az, hogy idén veszünk egy kiskutyát. Talán azért mert már valahogy kinéz a kert és már van mit összetúrni. Amikor még vasak meg elfagyott féltéglák lógtak ki a földből, nagyon sajnáltam volna.
 
Majd ki kell dolgoznom valami jobb kifejezést annál, hogy "veszünk egy kutyát", mert nagyon zavar. Még nem tudok rá jobbat, de inkább "érkezik", vagy "jön" vagy esetleg "lesz", de a "veszünk" túlzottan a pénzügyi tranzakció részére helyezi a hangsúlyt, pedig itt most nem erről van szó.
 
Ha rajtunk múlik – és ki máson múlhat? – egy sárga labrador retriever kislány lesz egy szentendrei kennelből. Várhatóan ősszel születik majd és azt szeretnénk, ha HCh. Go-For-It Afrodithe Emma lenne az anyukája. Ha majd már zajlanak a fogadóbizottság részéről az előkészületek, nyitok neki egy "Vilma" kategóriát. Most uis úgy néz ki, ez lesz a neve. Olyan "igazi" nevet szeretnénk neki adni. A Lecsó, Kolbász, Hógolyó, Pamacs, Pufi stb. olyan idétlen. Egy kutyának legyen érthető, rendes neve. A Vilma két szótagos, a kutya által is könnyen megjegyezhető, nem hasonlít egyikünk nevére sem. Bár az elég elég vicces lesz, ha épp nem találom a mezőn és ordibálok utána, hogy "Vilma!!! Vilma!!!", de ennyi belefér.
 
A kutyakölyök "érkezése" miatt mostanában kutyanevelési könyveket olvasgatok. Épp olyanokat sorol fel mint bármelyik gyereknevelésről szóló. A legfontosabbak:
 • A család minden tagja egységes elveket valljon a nevelést illetően.
 • Egységes nyelvet használjunk a kutyával.
 • Ne használjunk körmondatokat. Pl. a "Nem megmondtam már ezerszer, hogy ilyen nem szabad csinálni?" helytelen.
 • Mindig az aktuális dolog miatt dícsérjük meg vagy szidjuk le. Neki uis csakúgy nincs emlékezete, mint egy két év alatti gyereknek. Ha pl. összerágcsálta távollétünkben a bútort, akkor már hiába szidjuk meg, mikor visszaértünk.
 • Egyszerre csak egy feladatot adjunk neki.
 • Mindent parancsot oldjunk fel. (Ne felejtsük ott ülni órákig.)
 • Ha valami sikerült, dícsérjük meg és csak aztán jöhet a következő feladat.

Ez utóbbiról akarok most írni. Tudom, hihetetlennek tűnik, de ma reggel 7:44-re érkeztünk az iskolába. A folyosón ott áll a kedvenc igh nénink. Előre mosolygok, várom a buksi simogatást és ez helyette elkezdi, hogy egy ekkora gyereknek már nem kell segíteni öltözködni. Mondja ezt úgy, hogy nem segítettem neki öltözködni és pedig Rudi kivételesen jól tud öltözködni magától. Az volt a baja, hogy ott áltam a folyosón.

Úgy látszik ő még kutyát sem tud nevelni – ezért gyerekekkel próbálkozik.

(Bocs a hosszú körítésért!)

Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s