Beszédes nevek (agymenés)

(T. jogászok! Amit ide leírok, természetesen csak saját fantáziám szüleménye.)

Néha eltűnődök egy-egy név láttán. Egész családtörténetek rajzolódnak ki. Lássunk egy konkrét példát Van egy n. vonalbeli argentin teniszező (1). A neve Sergio Roitman.

A fiatal Jürgen Roitman az ötvenes években nőtt fel Düsseldorfban. Jürgen nagyon szerette a nőket. Barátjával, Günterrel gyakran látogatott el a Dél-Amerikai kontinensre. Egy ilyen útja alkalmával összeismerkedett Esmeraldával, az argentin flamenco táncosnővel. Rövidesen meg is házasodtak.

Jürgen szeretett volna mielőbb asszimilálódni. Mint tudjuk, az asszimiláció egyik legjobb módja az anyanyelv gyors elfelejtése. Elsőként megpróbálta minél spanyolosabban kiejteni a mehrversteuer és arbeitsbahnhof(2) kifejezéseket, de nem járt sikerrel, ugyanis az emberek, akikkel rendszesen találkozott (pl. közvetlen munkatársai a cipőgyárban – névszerint José Rodrigez és Carlos Gonzalez) szintén Németországban születtek, így németes akcentusát könnyedén megértették.

José és Carlos javasolta Jürgennek a névváltoztatás ötletét. El is ment az argentin népesség-nyilvántartóba és kérvényezte, hogy neve ezentúl legyen Juan-Martin Diaz. Kérelme nagy bánatára elutasíttatott, ugyanis abban az évben a "J" betűs német turisták már túllépték az argentin névváltoztatási kvótát és a kvóta felettiek már csak hatóságilag sorsolt nevekből választhattak. A hatósági listán pedig csupa német név szerepelt. (Mint utólag kiderítette, az argentin bevándorlási hivatal ezzel a aprósággal is igyekezett a német bevándorlók kedvére járni.)

Saját nevét tehát nem tudta "terepszínűvé" tenni, de kisfia születésekor már választhatott argentin keresztnevet. Így született meg a kis Sergio.

P.S.: További beszédes nevű teniszezők: Gustavo Kuerten (Brazília), Carolina Wozniacki (Dánia), Bacsinszky Tímea (Svájc)

1: n > 3
2: munkaállomás

Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s