Analóg

(A Digitális majális c. postom ellenpontjaként.)
 
Az "analóg óra" kifejezés önmagában is hülyeség, hiszen az ellentéte, a "digitális óra" oxymoron. Az órás szakma a köznyelven digitális órát ugyanis "digitális időmérő"-nek hívja. A digitális lehet, hogy pontosabb, mint az analóg. Lehet, hogy van benne Linux, Firefox borwser meg GPS. Lehet, hogy Skype-olni is tud, méri a vérnyomásod és a pulzusod meg a vérzsír szintedet. Az is lehet, hogy sosem kell felhúzni, mert napenergiával működik. De attól az még mindig "csak" egy időmérő szerkezet.
 
Ezzel szemben az analóg egy szemet gyönyörködtető tárgy is. Egy tárgy, amely hozzánk tartozik. Számomra az ember által valaha alkotott mechanikai szerkezetek netovábbja. Egy 1975-ben, a keletinél vásárolt kvarcóra kivételével nekem mindig is analóg órám volt. Szeretem, ahogy ketyeg. (A jobb fülemmel még hallom is, hehe.) Szeretem a zafír hátlapján át nézni, ahogy a rotor felhúzza a nagy rugót. Csak ámulok, miközben nézem a Valjoux szerkezet kis kalapácsát, amint óránként 28800-at üt. Tetszenek a repülőgép légcsavarra emlékeztető óramutatók.
 
Ma (hétfő) reggel rájöttem az órám egy újabb nagyszerű szolgáltatására. Reggel rápillantottam és vasárnap este fél hatot mutatott. Azt még nem említettem, de a hozzáértők számára a rotorból és a Valjoux-ból egyértelmű: ez egy automata óra. Az enyém járástartaléka kb. 18 óra, tehát a szombat délelőtti bevásárlást követően valamikor kell még rázni egy kicsit, hogy hétfő reggelig kitartson. A tény, hogy megállt, jelezte: sikerült teljesen lelassulnom a szabadságom alatt. Észre sem vettem, hogy fel kell húzni az órámat. Megtaláltam a kipihentség mérésének egy nagyszerű eszközét!
 
Ettől aztán annyira boldog lettem, hogy nyomban meg is jutalmaztam magamat egy új borotvapengével. Már a hangja is egész más! Első húzásra olyan sima a bőröm, mint a babapopsi. Egész más érzés úgy felkelni, hogy tudod: Most jól érzed magad!
 
Analog rulez!
Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s