Kétféle tudós létezik

Az egyik a saját területét a világ legfontosabbjának éli meg, a másik el tudja helyezni az univerzumban a tudományát. Lássunk mindkettőre 1-1 példát!
 
1. példa
 
Még a 90-as évek közepén olvastam egy riportot a HVG-ben. A történész(?) v. régész (?) arról számolt be, hogy hatalmas áttörést sikerült elérni a honfoglaló magyarokról alkotott ismereteink terén. Észrevették ugyanis, hogy a korabeli feltárt sírokban a kard a test jobb oldalán helyezkedik el. Mivel a jobboldalt lévő kardot bal kézzel lehet kirántani, jogos a következtetés, hogy őseink túlnyomórészt balkezesek voltak.
A riporter erre feltette a – kissé arrogáns, de a hétköznapi ember számára logikus – kérdést (idézem): "Van-e ennek bármely, a mához szóló üzenete azon kívül, hogy most már ezt is tudjuk?" (ez azóta egyik kedvenc idézetem lett)
 
A szakember meghökkent és a bejáratott kerékvágáson maradva folytatta: "Természetesen! A mai magyarság számára rendkívül fontos, hogy tudja: az őseink többsége balkezes volt!"
 
A riporter – a sorok között kiolvasható nyugalommal – ismét feltette a kérdést: "Van-e ennek bármely, a mához szóló üzenete azon kívül, hogy most
már ezt is tudjuk?
 
Régész: "Öööö. Nincs."
2. példa
 
Ma reggel Lukács Béla elméleti fizikus volt a Klub rádió vendége. (A mellékelt linken található riportokat érdemes megnézni, fantasztikus a stílusa!) A téma valami olyasmi volt, hogy nagyon sok millió fényév távolságra kb. 600 galaxis a táguló világegyetem általános mozgásától eltérő irányba, de azonos sebességgel és azonos irányba mozog.
 
(Off: Rejtélyes! Hova tartanak? A sebtiben felállított elmélet szerint egy olyan enyészpont felé, amely túl van a látókörünkön. Egyből jönnek a marketing elnevezések: "sötét áramlat" stb. Zitával gyorsan meg is beszéltük, hogy mi van, ha egyszercsak visszajönnek és belénk esnek? Egyébként is: ha sok millió fényévnyire van, akkor már rég nem is létezik az egész! Vajon mi van ott most helyette? Lehet, hogy a valóságban már rég errefelé tartanak???)
 
A szenzációra éhes riporter egyből vetődött a témára.
Riporter: "Van ennek a jelenségnek hatása a földi életre?"
Lukács Béla (kis gondolkodást követően – Ki tudja? Talán kiszámolt valamit???): "Valószínűleg semmi.". Majd a gondolatot kissé kiegészítette: "A földi életre nem mindennek van hatása csak azért, mert érdekes."
Professzor úr, szívemből szólt!
Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s