Matek és szmog

A matekról írhatnék és majd írok is még.
 
A mai apropó a szmog riadó. Páros nap van, ergo csak páros rendszámú autók közlekedhetnek. Ehhez képest a Római-fürdői kereszteződésben a hat várakozó járműből 5 páratlan volt. (És nem hiszem, hogy mind elektromos kisautó lett volna, hiszen tudtommal a BMW és a Mercedes pl. még nem gyárt elektromos luxus limuzint.) Apró ötletként javaslom az illetékeseknek, hogy a mai nap páros oldali statisztikáját nagymértékben javíthatnák, ha az összes páros rendszámú járművet kötelezően kiterelnék az utakra.
 
Az alapvető hibát ott követték el, hogy túlzottan felülbecsülték a szilván, körtén, bennfoglaláson és halmazelméleten felnőtt új generáció matematikai képességeit.
  1. A hírekben mindig páros és páratlan rendszámokat emlegetnek, holott az átlag magyar azt sem tudja, hogy mi az a páros és páratlan. Örül, hogy van munkája.
  2. Ha mégis tudja, akkor ott van bajban, hogy rendszámok esetén mit jelent a páros. (Tudniillik a legjobboldali számjegyre értendő.)
  3. Ha ezzel is elboldogul, akkor nem tudja, mi az a jobb és bal. (Ld. jobbkézszabály és az index használata stb.)
  4. Ha ezt is tudja, akkor ott a baj, hogy a hírekben páros és páratalan napot emlegetnek ahelyett, hogy végre megmondanák, hogy a MAI nap melyik. (Páros.)
  5. És, ha a vezető még ezt is tudja, akkor pont leszarja az egészet. Hiszen neki most fontos dolga van. Ezért aztán autót cserél az asszonnyal és pont annyi autó lesz az utcán, mint tegnap.

Épp ezért – a t. közönség szintjén kommunikálva – úgy kéne bemondani a híreket, hogy "Ma csak a 0, 2, 4, 6 és 8-ra végződő rendszámú járművek közlekedhetnek."

Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s