Felnőtt-gyerek

És ha már a felnőtté válásnál tartunk:
 
Hogy is van az, hogy a mai gyerekek a szalagavatón ott rimánkodnak, hogy nyakukon az élet, jajj, de jó volt gyereknek lenni, most mi lesz velük, segíts anyu! Ugyanakkor ma a 14 évesek 40 százaléka rendszeresen dohányzik, iszik, nagyrészük rendszeresen él nemi életet, 30 százalékuk kipróbált már valamilyen drogot és egyre korábban szerzik meg a jogsit. És ez ma már nem a "rossz környékek" sajátja. Mindenhol így van.
 
Nem akartok felnőni? Csak nem azért fostok, mert a felelősséget nem akarjátok vállalni a cselekedeteitek után? Majd anyuci és apuci megoldja?
 
Mindez azért van, mert a mai szülők többsége nem ad rendszeres feladatot a gyerekeknek. Valami olyat, amiért a gyerek a felelős. Pl. a táskába becsomagolni. Vagy kivinni a szemetet. Vagy kutyát sétáltatni. Tök mindegy mi, csak az az ő feladata legyen és ha nincs kész, akkor ő számoljon el vele.
 
Másrészt viszont a szülők azt sem mondják el a gyerekeknek, hogy felnőttnek lenni (is) jó. A felnőtteknek önálló céljaik lehetnek, amelyeket, ha elég céltudatosak, akkor el is tudnak érni. Nem hiszek abban, hogy szar gazdasági helyzetben nem lehet érvényesülni. Ha valaki "konvertálható tudás" (*) megszerzésére törekszik, akkor mindig lesz "szabadságfoka", egy lépéssel mindig előrébb jár, mint a környezete. Önállóan dönthetnek a sorsukról és ez az igazi szabadság.
 
*:
Ez az első munkahelyemen egy volt kollégám legfontosabb tanítása. Szerencsére megfogadtam és azért lettem az, aki. Konvertálható tudás volt pl. a 80-as években az informatikai ismeretek és az angol. Az IT belül is a Wndows és nem a térgeometria vagy a neurális hálózatok. Nem mondom, hogy nem esett jól szakértői rendszereket meg alakfelismerési algoritmusokat kódolni, de a konvertálható tudás nem ez. Egy windowsos szakember még egy jó ideig megtalálja a helyét a világ bármely országában. De ide sorolom az asztalost is.
 
Minden esetben fontos, hogy az ember vegye komolyan a szakmáját, mert hiába jó egy szakma, ha sarlatánok művelik. Utalnék itt a teljes magyar építőiparra.
 
A konvertálható tudásra ellenpélda pedig lehetne a szabadidő-pszichológus.
Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s