Benzin

Önjárós, négyütemű, benzines fűnyíróm van. Nem hencegésből, de tényleg iszonyat jó. Hiába, a világ legnagyobb benzinmotor-gyártója csinálta. Ezzel együtt épp három ilyen motor van a háztartásban. A gép leírásában az áll, hogy ha 3 hónapnál többet áll, akkor öntsem ki belőle a benzint, mert a kenőanyag kicsapódik vagy mittudomén.
 
Én persze minden ősszel demonstrálom a rövidtávú tervezés teljes csődjét: Rendre későn jut eszembe, hogy az utolsó alkalommal már nem kellett volna teleönteni az 5 literes tartályt. Ezért aztán az e célra gyűjtött másfél literes ásványvizes (figós) palackokba kell összegyújteni a naftát. Egész télen ott állnak a palackok a garázsban és várnak a lángocskára. Tavasszal persze egyből rájövök, hogy nincs benzin (Naná! Nem indul a motor). Erről persze egyből eszembe jut, hogy sürgősen meg kell szabadulni a felesleges benzintől(1).
 
  • Megyek is a legközelebbi ÖMV-be. Na, oda nem lehet kiönteni, ők ilyennel nem foglalkoznak. Gyógyszer, gumióvszer, alkohol(! Csak vezetőknek!), plüssmaci, jégkocka, vizes fahasáb az igen. De benzin az nem. Ha veszek egy pulóvert és nem tetszik, akkor simán vissza tudom vinni a boltba. A hajszárítótól kezdve a neoncsőig minden szart le lehet adni, a benzint nem. Ráadásul én még csak pénzt sem kérek vissza.
  • Az ÖMV-től átirányítanak a pomázi MOL kúthoz. (Már?) Ők sem foglalkoznak ilyennel. És ez nem a válság miatt van, egyszerűen nem követelik meg tőlük, ezért beleszarnak. Csak a plakátokon meg az éves beszámolóban megy a "társadalmi felelősség" meg a "tiszta környezetért" duma.
  • Sebaj, ott a szentendrei hulladéktelep. Elsőre persze épp zárva volt. Másodszorra viszont felcsillant a szemem. A kerítésen ott lógott a felirat: "Fokozottan tűzveszélyes terület!" Bingo! Már viszem is a palackokat, de hamar lelohadok: kiderült, hogy a felirat csak a rohadt fű öngyulladási veszélye miatt van kint. Ők sem foglalkoznak benzinnel.
A történetnek sajátosan magyar vége lett. No, nem a Bükkös patakba öntöttem(2), hanem egy ismerősöm vette át. Alkatrészek leöblítésére fogja használni. Hogy aztán a koszos benzinnel mit csinál? Nyilván – "attól csak tisztább lesz" felkiáltással – beönti a Dunába.
 
F.G. pártelnök úr, exkörnyezetismereti miniszter úr a regnálása alatt sajnos a Rába habjaival volt elfoglalva. Ilyen bonyolult kérdésekkel, hogy hova öntsem a benzint, sajnos már nem volt ideje foglalkozni. Legszívesebben a Fő utcába vittem volna a palackjaimat, hogy kiöntsem a minisztérium lépcsőjére.
 
1.: Érted? 2009-ben, a pénzügyi válság idején, amikor fél éve még mindenki az olajválsággal riogatott, van itt egy zöld manó, aki szabadulni akar a benzinjétől. Én vagyok az egyetlen, akit előírás szerint gondozza a fűnyíróját? Aztán az is igaz, hogy ezek a japánok biztos a japán hulladékgyűjtő rendszerhez igazítják a használati utasításokat.
2.: Pedig ott egy tanösvény is fut. Biztos nagy tetszést aratna az ovisok körében a víz felszínén a sok szép szivárványkarika.
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s