Zeneiskola

Rudi holnapután harmadszor fog felvételizni a jónevű vidéki zeneiskolába.
 
Először még ovis volt. Behívták. Egy hosszú asztal mögött ült 8 (nyolc!!!) zenetanár és mosolyogva megkérték, hogy énekeljen valamit. Rudi üvöltve kirohant. Aztán annyit el tudtunk érni, hogy leüljön a zongora mellé és kikalapájla magából a felgyülemlett stresszt. Annyi esze egyik tanárnak sem volt, hogy kiküldje a többit és egyedül, szépen, csendben elbeszélgessen a gyerekkel. Mint mondták: ők olyanokat keresnek,akik jól tudnak szerepelni. Ezek szerint nem az a céljuk, hogy megtanítsák őket szerepelni.
 
Másodszor utólag tudtuk meg, hogy aznap volt a felvételi. A többi osztály szülői tudták, csak mi nem. A folyosón tömeg volt a sok gyerektől és szülőtől. Egyesével hívták a jelentkezőket. Mire Rudira került a sor, ő tökre berezelt és bőgve ment be. Nem tudott megszólalni. Ismerősöm révén lenne kapcsolatunk az igazgatónál, de többszöri kérésére sem fogadtuk el a felajánlást. Mi nemprotekciót szeretnénk, hanem annyit, hogy normális körülmények között meg lehessen hallgatni a gyereket.
 
Holnap lesz a harmadik alkalom. Rudi most már kellően frusztrált. Annyival talán több az esélyünk, hogy most legalább van egy jó előre egyeztett időpontunk. Szóltak, hogy készüljünk 1-2 népdallal. Hozzátartozik a dologhoz, hogy amikor először jelentkeztünk, a gyereknek szép, tiszta énekhangja volt. Mostanra – hála az énektanár-igazgató-helyettes néni énekórák helyett tartott rajzszakkörének(*) – hangja bizonytalanná vált. Kész művészet találni két olyan dalt, amit normálisan le tud énekelni. Az viszont nem változott, hogy továbbra is szeret énekelni.
 
Nomármost a legvalószívűbb az, hogy nem fogják felvenni, mert most NEM énekel szépen és a zeneiskola szemlátomást csak azon gyerekek zenetanítását vállalja, akik már eleve tudnak énekelni. (Hát ilyen alapon én meg taníthatnék pl. fametszést fametszők számára.)
 
Úgy látszik ők is a Rák jegyében születtek: biztosra mennek. Komolyan nem tudom, hogy mi lenne a jobb: ha felveszik vagy ha nem?
 
*: Népdalokat illusztrálnak egész óra alatt. Énekelni csak a szózatot és a himnuszt éneklik. (Azt nem tudom, hogy a magyart vagy a székelyt.) Az "Egy boszorka van…" stb. is csak a táncházból ismerős neki. A füzetében nincs kottafej, de nem is ismeri őket. Kodály Zoltán (és ha már itt tartunk: Vujicsics Tihamér) forognak a sírjukban.
Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s