Toszkána

(Elég hosszú cikk, ha találok benne hibát, javítom.)
 
Hát véget ért a várva-várt toszkánai utunk. Végre kitettem néhány képet a "Toszkána 2009" albumba.
 
A szállást hosszas keresgélés után elég későn, februárban foglaltam le. A házigazda mondta, hogy van már jónéhány jövő évi foglalásuk is. Hiába, nyakunkon a válság. Egyébként Firenzétől keletre, egy domb tetején laktunk a Villa Cafaggiolo-ban. Jó hely és pláne jó kiindulópont a kirándulásokhoz. Mivel a szállás elég nagy volt (3 szoba, 7 ágy, 2 füri – tiszta Fidesz kapmányszöveg), egy baráti párt és a fiukat is beszervetük.
 
Hogy ne kelljen egyben levezetni az utat, az oda-visszaúton meg akartunk szállni az osztrák-olasz határ felé is. Barátunk mondta, hogy nem kell aggódni, ez uborkaszezon náluk. Ehhez képest 4 nappal az utazás előtt felmerült, hogy mégiscsak előre kéne lefoglalni a tranzitszállást. De akkor már nem találtunk sehol, mert ez ma már mountainbike szezon!
 
Végül a klasszikus módszert követtük: Térkép alapján a határhoz legközelebbi falu Arnoldstein. Weboldalunk az arnoldstein.at. Azon két link a gasthaus címszó alatt. Az egyik nem működik, de a másik felveszi és ráadásul tud angolul. Utólag megtudtuk, hogy az öreg Kurt Waldy bácsi 7 évet töltött az ötvenes években Kanadában, mint favágó. Természetesen volt elég szobája.
 
P1030198
Ez itt a Villa Cafaggiolo Brunelleschi appartmanjának nappalija és terasza. 
 
Az alábbiakban megpróbálom sűrítve összefoglalni a programot.
 
Első nap:
 
Arezzoval kezdünk, mert minden hónap első vasárnapján ott rendezik Olaszország legnagyobb bolhapiacát. Az ötletet a háziaktól kaptuk. Ők nagy "collector"-ok. Gyakorlatilag az egész óváros egy piac volt. Láttunk is egy pár gyönyörű (egykoron) kék-fehér kockás- és virágmintás képkeretet, de a méretük miatt nem vettük meg őket. Nem hiszem, hogy valaha is lesz akkora képem, ami azokba illene. Meg hogy néz az ki, hogy egy kerethez keresek egy képet?
 
P1030239
Piazza Grande, Arezzo
 

Délután átgurultunk Cortonába. Nekem ez a város tetszett a legjobban. Elég kicsi, elég nagy, gyönyörű a kilátás a környékre, magával ragadó a felfelé vezető szerpentin (Csak tudnának az olaszok egy kicsit jobban vezetni! Vagy azok a bénák a "Napsütötte Toszkána" szerzőjének házához olasz bérelt kocsival zarándokló amcsi turisták voltak???), hangulatos sikátorok – minden, ami nekem kell.

P1030252

(Cortona)

Második nap:

Esőnap. Ez is ritka augusztusban errefelé! Vásárlónapot tartunk. Irány a közeli Barberini Del Mugello, ahol egy Parndorfhoz hasonló, de monarchiás helyett olaszos mézeskalácsházikós Designer Outlet van. És nem utolsó sorban a szomszédos falu, Scarperia mellett található az olasz MotoGP pálya 🙂 A kínálat elkeserítő. Ha valami olcsó, akkor tuti, hogy azért, mert lyukas vagy leöntötték zománcfestékkel. (Én egy Levi’s dzsekit kerestem, de az a cég is elmehet a Tudományos Akadémiára! Erről majd később írok egy másik postot.)

Harmadik nap:

Városnézés Firenzében. A háziak megpróbáltak lebeszélni minket arról, hogy autóval menjünk, de mi szokás szerint lekéstük az utolsó értelmes vonatot. Túl hamar hozzászoktunk a déli életmódhoz. Nem volt más választásunk, nekiláttunk a parkolóhely-vadászatnak. Mindenhol fizetős és max. 1 óra. Bravo. Végül térkép alapján kinéztünk egy szerpentines szakaszt. Gondoltuk, hogy ott majd lesz szabad parkoló. Naná, hogy az meg egy villanegyed volt! Végül a – budapesti analógiával élve – Citadella környékén ráakadtunk egy városrendezési szempontból sem elhanyagolható méretű parkolóra (egy újabb Dávid szoborral a közepén), ahonnét egyenes lépcső vezetett le a városba. A Dómról persze lepattantunk, mert kilométeres sor állt. No, majd utolsó nap!

P1030323

(Ponte Vecchio, Firenze) 

Negyedik nap:

Fürdés a tengerben. Bár az ember nem kifejezetten a tenger iránti vágyát szokta kielégíteni, ha Toszkánába utazik, de barátaink gyereke még nem fürdött benne, ezért aznap – kivételesen autópályán – elzúztunk a Via Reggiohoz közeli Forte Dei Marmiba. Egy a Riviéra és a Cote d’Azur kisvárosaihoz hasonló, patyolattiszta üdülővároska. A strandokon a kötelezően választható napozóágy bérleti díja jelképes 50 euro, de ezért már napernyőt is kapsz! Mivel csak néhány órát töltöttünk ott, elég gyenge lett volna a ROI. Szerencsére találtunk egy szabadstrandot. Megállapítottuk, hogy 1 km-rel arrább épp ugyanaz a víz hullámzik, ugyanaz a Nap süt és a kaja talán még jobb is volt a parti halasban. Rák, kalamari vegyesen.

Ötödik nap:

A végcél Siena volt, de csak a Firenze-San Gimignano-Monteriggioni rallyt versenyt követően. San Gimignanoba az iGo olyan utat tervezett, amit az út alatt folyamatosan nem akartunk elhinni. Időnként meg-megálltunk és hitetlenkedtünk. A kb. 2 m széles, rázós út a birtokok mögött vezetett és a néha-néha szemből érkező autók vezetői kivétel nélkül tanácstalan képű futárok voltak. Viszont normális idő alatt odaértünk, és még azokat az utakat is ismerte, amikre csak most fogják felfesteni a csíkokat. S. Gimignanoban vettünk balzsamecetet. Úgy értem valódit. Méz állagú, és sokkal édesebb (meg persze drágább) az itthoninál meg a közértekben kaphatóknál. Olivával kell kevern, nem szabad közvetlenül önteni. A hölgy komolyra vette a kiszolgálást a boltban: látta, hogy nem egy percet fogunk eltölteni nála (az nem a mi stílusunk…), ezért gyorsan be is kapcsolta Rudinak a TV-t (olasz rajzfilmek), nekünk meg adott Pecorino sajtot és jóféle sonkát, hogy azzal is kóstoljuk meg a balzsamecetet. Rudi persze csak a kalózfelszerelésével és a kóstolóval foglalkozott. Igazi gurmand lesz,

P1030433

(San Gimignano)

Monteriggioni egy kb. akkor mint a budai vár harmada. Kívülről vár, belülről kis falu. Középen egy kis tér 3trattoriával. Lehet sétálni a várfalon és onnét látható, hogy az egyik ház egy szálloda, ahol egész korrekt medence is van. Jó hely.

P1030445

(Monteriggioni)

Siena. Tudni kell, hogy az otthoni gépem képernyőháttere Vaszary sienai látképe (azt hiszem az egyik albumomban is fent van). Nagyon szép, nagyon jó hely, de én nem azt kaptam, amit vártam volna tőle. Cortona nekem sokkal jobban tetszett. Fantasztikus a lejtős piactér, csodálatos a dóm, de ezzel együtt is Siena régi házai nekem nem annyira tetszettek. Nálam ebből a szempontból az etalon Padova. Ott úgy régiek a házak, hogy otthonosan érzem magam köztük. Minden járda egy árkád, rengeteg az árnyék. Itt meg nem így volt. Mindig szembe sütött a nap, a falakat koszosnak éreztem stb. No mindegy. Két érdekesség a sienai dómból:

  • láttunk korabeli, négyzetméteres kottákat, melyeken egész jó (gregorian) dallamokat jegyeztek le
  • máshol még nem láttam templomban olyan emlékhelyet, ahol bringás és motoros buksikat gyűjtöttek volna össze. Hátborzongató látvány volt az a sok sisak.

Siena

(Siena)

Hazafelé – házigazdáink javaslatára – a 222-es úton mentünk. Más néven Chianti útnak nevezik és egy klasszikus "schönste strasse". Kacskaringós és minden egyes szép toszkán házat útbaejt. Söfőr megáll! Szakasz balra csodálkozz! Fényképezőgépet elővesz! Exponál! Autóba visszaül!

Chianti road

(Via Chianti) 

Hatodik nap:

Megint Firenze. A két család ezúttal külön utakon járja a várost, de persze két órán belül összetalálkozunk. Szándékosan a szűk utcákban kerestünk vendéglőt, mert azokat sokkal jobban szeretjük. Sikerült is egy olyan helyet találni, ahova csak olasz családok ültek be. Ott ücsörögtünk vagy másfél órát a házibor és a pizza mellett. A kiszolgálás olyan házias volt, hogy az ingyen(!) kávét a Csepel Vas- és Fémművek konyhájában használatos üvegpohárban szolgálták fel. A vendéglőben képek lógtak a falon. Régi italok, köztük ásványvizes palackok plakátjai. az egyik a Hunyadi János keserűvíz volt. Hol van már az! Ebéd után átmentünk a szomszédos fagyizóba. Elég régi hely, nagy tömeg. Marci pisztáciát kért. Nem zöld volt, hanem drapp. És az íze – mily meglepő – mintha pisztáciába haraptunk volna. Azt már csak utólag olvastuk az útikalauzban (mert az út után, itthon az első dolgom az volt, hogy vegyek egyet – legalább post mortem tudjam meg, hol voltam), hogy vita folyik arról, hogy vajon Firenzében kapható-e a legjobb olasz fagyi, de az biztos, hogy a Via Isola Del Strinche(?)-ben (és itt azt az utcát írták, ahol mi voltunk), van az egyik legjobb. Hát ezt telibetrafáltuk!

Marci megint nekifutott a Dómnak és a Dávid szobornak. A házigazdákkal foglaltattunk neki jegyet. A foglalás ára 4, a jegy pedig 12 euro. Kelet-európai gyökerekkel rendelkező nagyfiam meglátta, hogy a sima sor üres, az előre foglalós meg nem, ezért röptében váltott. Aztán gyorsan meggyőzte a pénztárost, hogy ő még gyerek (ez igaz is: az utat pl. a közelgő 18. szülinapjára kapta). Az akadémia épületébe ingyen bejutott. Ha már bent volt, hozzácsapódott egy idegenvezetőhöz és angolul végighallgatta a múzeumot. Aztán az utcán udvariasan elvált tőlük. Két sarokkal arrébb viszont megint találkoztak és kiderült, hogy ők is a Dómhoz mennek. Megint csatlakozott a csoporthoz, azok meg oldalágon, sorbaállás nélkül bevitték. Összegzés: 0 (nulla) euroból megnézte a Dávid szobrot és a Dómot és még sorba sem kellett állnia. Ügyes.

Hetedik nap:

Hosszas búcsúzkodás után irány hazafelé. Figyelmeztettek, hogy aznap turista váltónap lesz, több mint 10 millió autó várható az utakon. Szegények, vszeg mind másfelé járhattak, ugyanis mi kifejezetten jól tudtunk haladni. Velence felé pl. hosszú kilométereken át nem is volt előttünk senki. Este egy sör Waldy bácsival, aztán wiener snitzel Villachban. Másnap irány haza. Az utat kicsit megnehezítette a két babérbokor, amit még Rosanoban, a szállásunkhoz közel vettünk a kertészetben. Kicsit szúrósak a babérlevelek. Az autó átlagfogyasztása hazafelé 6.5 l/100km volt. Egész jó.

Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A művész segédjének karácsonyi ajándéka az ő felesége számára | Defrustrator-o-matic, avagy mindennapi puffogásaim

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s