APEH

Régen nem írtam ide. Többek között az APEH miatt. Sok időmet foglalták le mostanában egy tök hülyeség miatt.
 
Még augusztusban, a négynapos hétvége előtt kaptam tőlük egy levelet(0), hogy az egyenlegem (plusz) 3 Forint. Akkor minden rendben van – mondok magamnak. Csakhogy továbblapoztam(1) és kiderült, hogy ezen felül viszont van nekem 17.000+ késedelmi-pótlék tartozásom(2) is.
 
Történt ugyanis, hogy 2007-ben (szerény 4%) különadót(3) is le kellett vonni. Ezt általában a munkáltató vonja le és fizeti be. Ilyenkor a befizetett adóelőleg is szerepel az adóigazoláson. Valamely, számomra megmagyarázhatatlan okból viszont azt is előírják, a munkáltató a negyedévente befizetett összegeket is feltüntesse az igazoláson. És itt kezdődtek a gondok.
 
Ugyanis a 2007-es abev.exe-ben, pontosabban az akkori űrlapon (azt hiszem, 0753 a neve(4)) a 211-es sorban a munkáltató által egész évben befizetett különadó előleget, míg az alatta lévő négy sorban pedig a negyedévekre vonatkozó összeget kérdezik.
 
Csakhogy…
a negyedévente megadandó összeg az adóigazoláson a "munkáltató által befizetett" összegről szólt, míg az adónyilatkozatban az "adózó által még befizetendő" összegről. Apró, de nem elhanyagolható különbség. Egy pillantás alatt fillérre annyi adóhátralékom keletkezett, mint amennyit a cégem különadó címén befizetett. Ezt persze nem ellenőrizték az űrlapon.
 
De O.K., az APEH mindig mondhatja, hogy miért nem olvasom el, amit kitöltök. Mindenesetre még néhányezer honfitársam hozzám hasonlóan járt el, ezért aztán tavaly május 20-ával központilag törölték az így kitöltött adóbevallások adóhátralékait. A január 1-től május 20-ig tartó időszakra vontakozó késedelmi pótlékot viszont nem.
 
Na, ezt kellett kiderítenem és korrigálnom. Most itt nem mesélem el a teljes történetet, csak néhány dolgot emelek ki:
 
  • Az például nagyon tetszett, amikor az óbudai APEH kirendeltségen az ügyintéző azt mondta, hogy "ez bonyolult probléma, inkább keressek egy könyvelőt". Legszívesebben azt javasoltam volna neki, hogy ő meg egy munkaközvetítő irodát.
  • Vagy amikor egy anyuka, karján egy félév körüli gyerekkel már vagy 10 perce álldogált a folyosón, mikor megkérdezte, hogy ki az utolsó. A többiek felhomályosították, hogy az egyik szobában van egy sorszám-automata, ott kell tépni sorsjegyet. Tépett magának egyet. Újabb 10 perc múlva mondja, hogy a jegyre az van írva, hogy figyelje a kivetítőn a sorszámát, de itt nincs sehol egy kivetítő. Aha, – hangzott a válasz – a kivetítő is a szobában van.
  • Vagy az, amikor az APEH ügyfélszolgálatot 2009-ben(5) egy 60-as évekbeli, azóta felújítatlan irodaház második emeletére teszik, mert ott olcsó a terembér. Lift viszont nincs.
  • Meg amikor egy másik – ehhez képes kultúr~ – helyen odamegyek a recepcióhoz, elsírom a bánatomat és azt mondja, hogy tépjek egy 7-es és egy 8-as cédulát. A 8-as való a doksik leadásához. Ide persze hamarabb hívtak, tehát mire bejutottam a hölgyhöz a 7-esnél, már nem volt nálam a doksim, mert épp iktatták. Szerencsére két példányt vittem magammal.
No mindegy, minden jó, ha vége jó és – legalábbis szóban ezt az ígéretet kaptam – most tiszta vagyok. Majd kap fogok egy levelet, amiben lenulláznak mindent. Szegény Bajnai úr! Most majd főhet a feje, hogy a már előre elköltött 17 rugómat mivel pótolják! Majd bitos kitalálnak valami mégkülönebb adót á 17K értékben. Ötletekben sosem volt hiány.
 
0) (Ez a komment utólag került ide, ezért a nullás sorszám.) Ha van cég, akivel utálok levelezni, akkor az ők.
1) Lehet, hogy ez volt a gond.
2) Ezt nem tudom, hogy kell elválasztani.
3) Különadó: Már a neve is egy vicc. Ez tképpen egy Sokadótfizettélezértvszegvanpénzedésakkormégmegtudunkpumpolniegykicsit adó. Elvárt adó detto. Ahelyett, hogy a rendes adót rendesen behajtanák.
4) Azt sosem értettem, hogy ha egy országnak a) a polgárai számára a legfontosabbak és b) az adózára nagyon nagyon számít, mert nincs pénz, akkor a polgárok személyi jövedelemadó űrlapja miért nem mondjuk 1-es sorszámú? O.K., az első számjegy az évre utal – mint egy APEH-estől megtudtam, mert ez eddig nem tűnt fel -, de mi a jó ég az 53? És a 0753-as lap korrekcióját miért pont a 0735-össel kell beadni? Hát nem találtak egy vele kevésbé keverhető számot?
5) Uszkve 3 évvel az akadálymentesítésre vonatkozó utolsó határidő után.
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s