MCE7 sorozat első rész: “A gép” ismertetése

Ebben a részben áttekintjük, hogy miből áll össze “a gép”(1).  A további fejezetekben egyesével végignézzük a komponenseket és elmesélem, hogy mire miért esett a választásom.

Elöljáróban annyit, hogy azért épp most aktualizálódott az MCE projekt, mert május körül egy beszélgetés közben a két kedvenc Zsolt ismerősömtől megtudtam, hogy már 80 alatt kapható az ASRock Nettop ION 330-as cucca, ami első ránézésre pont megfelelő lenne ilyen célra. (Mondjuk még szép: eleve többek között MCE eszköznek hirdetik…)

Sajnos hamar kiderült, hogy nálam a Nettop bukik, mert néhány alapvető dolgot nem lehet megcsinálni vele.

Két változata van: csak a drágábbhoz kapok tunert (az is USB-s), ráadásul az már kishíján 100 ropi. Mindez azt jelenti, hogy USB-s lenne tuner, amit mindeképpen szerettem volna elkerülni, ugyanis a Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick e330-mal már bőven volt tapasztalatom(3). Hogy ezt később mégsem sikerült teljes mértékben megoldanom, arról majd a tuner-es fejezetben. A diszk – figyelembe véve a WTV formátum lemezéhségét is (azt hiszem, 1 óra olyan 4-5 GB) – nagyon kicsi (320GB)(2) és nem akarom egyből egy uszkve 25K-s beruházással és garancia vesztéssel kezdeni. Harmadsorban pedig megbízható ismerőseim ítéletére hagyatkozva nem a világ leghalkabb gépe. A speckó szerint 26dB alatt van a zajszint, de tképpen mindegy is, mert elmodás alapján a nappali közepéről is hallható, ha dolgozik. (És itt diszkről lejátszásra és nem a DVD olvasó zajára gondolok.) Ráadásul nem bővíthető, uis egyetlen PCI Express slotja sem. Már eleve a ház sem elég magas a bővítéshez.

Tehát most már tudtam, hgy valami ilyesmit akarok, csak egy picit jobbat. Viszont az is világos lett, hogy egy kis utánajárással elérhető mindez kb. ilyen áron (azaz 100). Azt tehát már tudtam, hogy a fogyasztás és a zajszint miatt egy ATOM ION 330 alapú gépet szeretnék, amiben van legalább egy PCI Express slot. Ez pedig – legalábbis a júniusi állapotok szerint – azt jelentette, hogy a totálkárom emelkedett 10 rugóval, ugyanis ilyen alaplapot csak az ASUS és a ZOTAC gyárt. A piac ilyetén feltérképezésében nagy segítségemre voltak Puskás Józsiék a Computer Mode-tól, akiknek ezúton is köszi minden segítséget! (x)

Ennek a rövid kitérőnek a legfontosabb következménye nem is az ASUS vs. ZOTAC dilemma volt, hanem az a döntés, hogy nem kész gépet veszek, hanem csavaronként rakom össze, hiszen úgysem fogok pont olyat találni, mint amilyet szeretnék.

Ekkor következett kb. 1 hónapnyi kutatómunka, melynek eredménye az alábbi táblázat:

Termék Egységár Darab Összesen
Alaplap ASUS AT3 IONT-I mini-ITX 40.638 1 40.638
Memória Kingmax DDR3 2GB 13.000 2 26.000
Ház Thermaltake Element Q 15.753 1 15.753
HD WD 1.5TB Caviar Green 24.020 1 24.020
Ventillátor Csere és munkadíj 6.500 1 6.500
DVD Samsung SH-S223C 4.485 1 4.485
Tuner Hauppauge WinTV HVR 1700 PCI Express 26.425 1 26.425
Mindösszesen 143.821

A végösszegtől nem kell megijedni, sokkal, de sokkal kevesebbre jött ki, ugyanis van jónéhány döntési pont, amikről később majd írok. A lényeg: 100 alatt is ki lehet hozni egy ilyen vasat.

1: Leánykori NETBIOS nevén: \\ZMCE

2: Nem egy szimpla TV felvevő- és média lejátszót akarok. Szeretném, ha a fotóim is fent lennének és néhány fapados, Home Server-jellegű funkciót is meg szeretnék vele valósítani. Erről majd a Szoftver fejezetben lesz szó.

3: Analóg kábeles vétel esetén szoftveres az MPEG-2 dekódere, ami miatt az egyébként is zajos kép nem lesz teljesen folyamatos. A tenisz pl. teljességgel élvezhetetlen, nem látszik a labda. DVB-T vétel esetén már nincs ilyen gond, mert ott az MPEG-4 stream-et csak átengedi a driver. Erről bővebbet majd a Tuner fejezetben.

Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s