MCE7 sorozat második rész: A ház

Év elején kialakult a NAD alapú 2.0-s HiFI rendszerem. Minimalista verzió, egyszerű gombok, a szokásos szürkés-fekete doboz (nem a graphite sorozat), semmi neonreklám, kvarcóra stb. Azt szerettem volna, ha ebbe a a környezetbe jól belesimul a Media Center is. Például ez itt már túl archaikus sci-fi hangulatot idéz.

Ehhez ugye kell egy standard szélességű, HiFI komponensnek látszó PC ház. Ilyet Gábor áron (20.000 alatt) csak a Gigabit-től találtam. Sajnos kérdés nélkül hozzám vágnak egy monitor tartó konzolt is, pedig egy ilyen, HiFI komponensnek látszó ház kínálja magát a nappali légterébe, ahol ritkán van monitor. Ráadásul az ilyen lapos dobozok Reiser-boarddal tudnak csak bővítőkártya helyet, az viszont ráfekszik az alaplapra, így tovább rontja hűtést.

Szóval: kocka ház.

Néhány eredménytelen kör után rátaláltam a Thermaltake Element Q-ra. Egyáltalán nem tökéletes, de fekete, a front-panelen eltakarhatók a csatlakozók és belefér a tervezett gép. Hosszú távon le fogom festeni a virító piros U betűt.

A ház két oldala csupa lyuk. Rendesen elfér benne egy PCI-Express bővítőhelyes mini-ITX motherboard. A kábelezés kicsit béna, de a lényeg, hogy elég hosszú a kábelköteg és végülis elfér. A tápegység szokatlan módon, a motherboard felett(!) helyezkedik el, a tetőlemezre és a hátlapnál futó sínre csavarva. Az egyébiránt kissé hangos venti épp a (passzív) procitól szívja el a hőt. A táp 65W-os, bőven elég arra, amit akarok.

Szemből nézve, a táptól jobbra, közvetlenül a jobboldali rács mellett befigyelt egy 3.5”-os diszk. Középtávon a front-panel mögé, az SD kártyaolvasónak vagy más 3.5”-os perifériának fenntartott helyre is be tudok tenni egy diszkót és onnéttól RAID 1 rulez. Ez röviden annyit jelent, hogy kell mentenem, mert:

  • a fontos adataimat úgyis replikálom 3 gépre,
  • diszk meghibásodás ellen véd a tükör,
  • ha meg egy hibás fix tesz be, akkor nem nagy munka nulláról újrahúzni egy üres Media Centert. (A csatorna infó le van mentve.)

Kártyaolvasó egyébként épp a replikációs megoldás miatt nem fontos. Erről később még írok.

Az előlapon két LED van:

  • A baloldali piros színű és a diszk-használatot jelzi. Ezt meg is akarom tartani, mert használat közben szinte alig világít, viszont szépen jelzi, ha bevette a távirányító kódját, ha fel akarom ébreszteni sleep-ből.
  • A jobboldali kék színű és működés közben folyamatosan világít, sleep módban pedig villog. No, ez roppant mód zavaró, ki fogom kötni.

Ezen kívül az alaplapon is van egy kék LED, ami azért villog, hogy figyelmeztessen: a készülék feszültség alatt van. No, ezt fogom legelőször kikötni, mert utálom, ha olyan dolog fogyasztja az áramot, aminek semmi értelme, normális használat közben nem is látom. Villamosmérnök vagyok, ezért tudom, mire képes az erősáram. Fosok tőle annyira, hogy százszor is megnézem, feszültség alatt van-e a gép, amit épp szerelek. Ráadásul, ha egyáltalán szét kell szednem, akkor szinte mindig cserélni kell benne, ahhoz meg nem kell áram, ezért az első az, hogy kihúzom a cuccot a falból.

Konklúzió:

Az azonnali garanciavesztést bevállalva a Cica utcában (Winking smile) ventillátor-csere a tápon. Józsiék egy Dremer-rel csináltak helyet az alacsony fordulatszámú ventillátornak a táp alján. Így már gyönyörűen teljesíti a rendszer az előírt követelményemet: 1 méternél távolabbról semmit ne lehessen hallani.

További teendők:

  • Kell vennem 4 gumitappancsot az aljára. Most csak kis dudorok vannak. Nem karcol, a tappancs jobb.
  • Tükörhöz második diszk.
  • Kék LED-ek kikötése.
Reklámok
Kategória: Egyéb
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s