MCE7 sorozat harmadik rész: A motherboard

Az első döntési pont a processzor volt. Amikor elkezdtem válogatni, úgy gondoltam, hogy elsősorban SD felbontású anyagokat fogok nézni (analóg TV felvételek, kábel TV-s adások, 640×480-as DivX stb.). Később persze kicsit emelkedett az igény, de mint majd látjuk, a kiválasztott cucc elviszi az 1080p-s mkv-t és a DVB-T adásokat is. (Utóbbi persze jóval könnyebb feladat.)

Mivel minimalizálni akartam a fogyasztást, a lehető leggyengébb gépet akartam összerakni, amely már képest a “talán HD, de inkább SD” videók felvételére és lejátszására. Márpedig ez pedig az ATOM 3-as sorozat, amelybe integrálták az ION grafikus csipet.

Mivel anno az ASRock indította be az agyamat, nyilvánvaló volt, hogy első körben (kb. május) az ő motherboardjai között kezdtem el keresgélni. Két dolog fogott vissza. Az egyik a sok felhasználói vélemény (“ha egyszer elindul, akkor tök jó” és hasonlók), valamint a tény, hogy nem találtam PCI Express slot-os alaplapot a kínálatukban. Márpedig ez, mint a követelményeimből is látható, showstopper.

Akkor jöhet a következő gyártó: Zotac. Őket a Cica utcában javasolták. Dícsérik, de sajnos épp előző hónapban ment el a disztritől a kereskedő srác, bizonytalan a szállítás (értsd: nincs). Ez is ugrott, nekem kellett egy a júliusi nyaralásom előtt, hogy fel tudjam venni Rudinak a rajzfilmeket.

Maradt tehát az ASUS. Most nem néztem, de nyáron két ATOM 3-as ION alapú alaplapja volt. Az egyik drágább, mint a másik. Winking smile . A különbség az integrált WiFI adapter, amiért én egy kicsit sokallom a jelképes, ámde nem sértő tizensokezernyi különbséget. Pláne úgy, hogy van egy elfekvő ASUS WL-170(?) USB-s WiFI adapterem.

Mert mire is kell egy hálózati adapter egy MCE gépbe?

  • EPG (tévéműsor) letöltése – naponta 3-4 MB, ehhez nem kell nagy sávszélesség.
  • Metainformációk (Media Browserhez borítók, szereplők, rating stb.) letöltése – eseti forgalom, 1-2 MB alkalmanként, nem kell nagy sávszélesség. Egyébként is opcionális, én pl. nem vagyok egy nagy “sorozatletöltő”.
  • Fotók és egyéb adatok replikációja – no, ide jó lenne, de itt meg nincs  idő követelmény. Tök mindegy, mennyi idő alatt végez, a lényeg, hogy előbb-utóbb legyen minden szinkronban a gépeim között.
  • Remote menedzsment – ez gyakorlatilag HTTP forgalom, 10-20 kbps elég hozzá.

Maradt tehát a “fapados”(1) változat. Bővebb infot nem egyszerű találni, mert azóta kijött az ION 4-es és 5-ös sorozat, de a magam számára idelinkelem a 3-as support oldalát: itt van.

A memória az ATOM (pontosabban az Intel) miatt csak 4 GB-ig bővíthető, amit sebtiben meg is tettem, bár utólag kiderült, hogy egy minimálgép 2 GB-tal is el tudna zötyögni. Legfeljebb le kéne állítanom a spooler szervizt és néhány más, MCE-hez méltatlan dolgot.

A kis méret miatt az USB aljzatok kicsit sűrűn vannak, de eddig mindig mindent el tudtam helyezni. A WiFI nem hiányzik, mert úgyis vezetékkel megyek. Ha meg nem, akkor – ahogy eleve artam – ott az USB-s WiFI adapterem.

Fontos még kiemelni, hogy az interneten fellelhető dezinformációval ellentétben a BIOS és a video adapter NEM eszik meg 1 GB-ot a RAM-ból! Én emiatt vettem 4 GB-ot, Ti ne tegyétek!(2)

1: Értsd: 6xUSB (plusz a Thermaltake házamban elöl 2 másik), Ethernet, HDMI, 1xPCI-E, Bluetooth integrálva.

2: Ne emiatt vegyetek 4 GB RAM-ot! Smile

Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s