Iskola a tűréshatáron; Minisorozat, 5. rész: Nyelvtan

Zita megkért, hogy adjak helyet neki, hogy leírhassa Rudi legújabb nyelvtan dolgozatának körülményeit. Íme:

“A fiamék március 13-án megkapták a nyelvtan dolgozatot. Rudinak 64 pontja lett, 65-től négyes. Tehát 3-as úgy, hogy valójában 69 pontja lett, de levonás történt a szövegmásolás feladat miatt, amit elkezdett, de nem tudott befejezni és amiért, ha befejezi, nem jár pont, de ha nem fejezi be vagy hozzá sem kezd, akkor a levonás 5 pont.

Erről a pontszámítási rendszerről a dolgozatírás közepe felé szólt a tanár, ugyanis korábban elfelejtette odaírni vagy mondani.

Amúgy a gyerekem a nyelvtant tudja, de az nem számít. Végül is arra csak a nyelvészet iránt érdeklődőknek lesz majd szüksége. Nincs igazam? Még hálás is lehetnék, hogy ebben az iskolában az életre készítik fel a gyerekemet, mert ilyen helyzetekkel gyakran fog találkozni.

Szerencsére Rudit már nem lehet demotiválni, mert 12 évét meghazudtoló módon azt mondta erre, hogy ő tudja a nyelvtant és csak arról van szó, hogy egy másolást nem tudott befejezni, tehát a dolgozata valójában négyes és ez a fontos neki. Ez a gyerek bölcsebb mint gondoltam. Büszke vagyok rá!

Nem bírom megállni ezek után, hogy megjegyezzem: Rudi iskolájában egy csomó “pedagógus” dolgozik, akik szinte kivétel nélkül a helyesen KÖNYÖRGÖK helyett könyörgöm-öt mondanak (beleértve az irodalom és nyelvtan tanárokat is), mert ők viszont nem tudják helyesen a nyelvtant. (A könyörgöm eredete a Valahol Európában c. filmben keresendő, mert ott ki tudja miért, talán a dramaturg azt találta írni a szövegkönyvbe, hogy” …könyörgöm akasszuk fel!” , persze ennek ellenére akkor sincs ilyen magyar szó).

A fentebb leírt példáról – ami mellé még sok további demotiváló esetet tudnék felsorolni Rudi iskolájából – eszembe jut az Érettségi című kabaré jelenet. Ebben pont a magyar érettségivel kapcsolatban mondja a tanár, hogy az egyetemre való bejutáshoz az emeltszintű vizsgán nem mondják meg, mi a feladat és utólag (értds a beadása után) még módosíthatják is…”

Reklámok
Kategória: Általános
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s